Bæredygtighedsrapportering bliver obligatorisk fra og med 2024 - og rammer både store og små virksomheder!
CSRD (eller "Corporate Sustainability Reporting Directive") er et EU-direktiv, der påbyder virksomheder med mere end 500 ansatte, at rapportere om deres bæredygtighedsprofil. Direktivet bliver indarbejdet i dansk lovgivning fra 1. juli, 2024.
I første omgang rammer kravene i CSRD-direktivet virksomheder i regnskabsklasse D med 500+ ansatte. Mindre virksomheder bliver dog indirekte påvirket af de krav der stilles til de større virksomheder, hvor bl.a. "CO2-udledning i leverandørkæden" bliver et målepunkt.
Uanset om du er en større eller mindre virksomhed, får du med stor sandsynlighed behov for at kunne arbejde struktureret med data, når CSRD-direktivet træder i kraft i 2024.

joj
Hvad er et PIM-system?
PIM er betegnelsen for Product Information Management eller "håndtering af produktinformation". Et PIM-system har altså ganske enkelt til formål at sikre virksomhedens evne til at håndtere store mængder af komplekse produktinformation og -data. Den gode PIM-løsning bør desuden gøre det nemt at distribuere disse informationer effektivt til andre relevante kanaler, som fx leverandører, sociale medier, webshop og lign. Med et PIM-system skabes der således en single source of truth for jeres produktdata.
Product Information Management handler om at tage fuldstænding kontrol over alle jeres produktdata og de processer, der er forbundet med at berige, anvende og distribuere disse.
Kategori | Forventet Deadline | Forventet regulation |
---|---|---|
Batterier |
2026 |
EU's nye regulation for batterier: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_7588 |
Tekstiler |
2027-2028 |
EU's strategi for bæredygtige og cirkulære tekstiler: https://www.interregeurope.eu/news-and-events/news/new-eu-strategy-for-sustainable-and-circular-textiles |
Elektronik |
2027-2028 |
EU's design for bæredygtige produkter: https://environment.ec.europa.eu/publications/proposal-ecodesign-sustainable-products-regulation_en |
Byggematerialer |
Ukendt |
EU's regulation for byggematerialer: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/qanda_22_2121 |
Hvad er produktdata?
Produktdata er den centrale enhed, når snakker falder på PIM. Når produktdata er uhyre vigtige, skyldes det, at dine kunder i mange tilfælde køber ind på baggrund af kvaliteten på dine produktdata.
Det anslås at 80 % af alle brugere (B2C og B2B) foretager online research inden de foretager et køb. Udstiller du mangelfulde produktdata i dine kataloger, på din webshop eller hjemmeside, risikerer du derfor at miste kunder.
Product Information Management (PIM) sikrer, at alle produktdata centraliseres i ét system, hvilket gør processerne forbundet med berigelse, anvendelse og distribuering af produktdata på tværs af kanaler meget lettere. I dag er produktdata mere end bare "titel og pris". Eksempler på produktdata kunne være:
- medier som fx billeder, tekniske tegninger og video
- manualer og instruktioner
- tekniske specifikationer
- beskrivelser og salgstekster
- produktreferencer
- kanalhierarkier (til f.eks.: e-com, kataloger, apps, etc.)
- SEO-data
Kort sagt “det hele”. Lægger vi dertil sproglag, integrationer til ERP og et stort leverandør- og forhandlernetværk, er behov for knivskarp kontrol af produktdata essentielt for at lykkes med en digital strategi.
Styrk dine processer, når du implementerer PIM
Enhver implementering af PIM bør indeholde en grundig gennemgang af de processer, der er knyttet til jeres arbejde med produktdata.
PIM-systemer er i sig selv kun så stærke, som de processer der omgiver løsningen. Kommer I fra en hverdag, hvor produktdata har været spredt på tværs af systemer, afdelinger og ansvarsområder, vil I med PIM kunne centralisere og effektivisere jeres arbejdsgange, og opnå en række positive afkast i form af frigivet tid, højere datakvalitet og øget fleksibilitet i forhold til berigelse, anvendelse og distribuering af data.
Og jo større og mere kompleks virksomheden er, jo større er effekten ved PIM. En effekt, der altid kan måles på følgende parametre:
- Bedre overblik over alle produktprocesser fra “vugge” til “grav”
- Bedre overblik over (“hvilke data mangler på hvilke produkter?”)
- Hurtig tilgang til brugerdata (“hvilke data/produkter mangler jeg at berige?”)
- Time-to-market reduceres da håndteringen af produktdata ifm. onboarding, styring, vedligeholdelse og distribution af data effektiviseres
- Større succesrate ved lancering af nye produkter
- Øget konvertering pga. højere kvalitet i produktdata (fejl i produktdata skaber mistillid til både produkt og virksomhed)
- Overblik over omni-channel ("hvilke produkter/data benyttes i hvilke kanaler?")
- Udgifter til lancering af produkter reduceres, da alle kan se datakrav i systemet (“need to have” og “nice to have”)
- Ressourcer frigives til integrationer til markedspladser (Amazon, Ebay, Otto Versand, Zalando, etc.).
Eksempler på produktprocesser, der kan administreres i PIM system, kunne være:
- Processen for oprettelse af nye produkter
- Processen for databerigelse af nye produkter
- Styring af oversættelsesprocessen
- Autogenerering af SEO-data
- Processer for håndtering af billeder (fra bestilling til publicering f.eks. billedbank)
- Godkendelse af produktdata (i et omni-channel-setup)
- Publicering af PIM-data i kanaler (som f.eks.: Web, E-Commerce, kataloger, apps, etc.)
- Styring af kampagneprocesser som: Tilbudsaviser, banner reklamer, instore tv, etc.)
PIM som "Single Source of Truth"
Har man investeret i et godt PIM-system, så ved man også, at resultatet er en “Single Source of Truth”.
Det betyder ganske enkelt, at man har en central placering ("Single Source") til sine produktinformationer, som man altid kan stole er valide ("of Truth"), da PIM-system er den eneste kilde til disse data.
Når mængden og kompleksiteten af virksomhedens produktinformation stiger, så vil behovet for et PIM system også øges. Indtil nu, har måden hvorpå, man håndterer produktdata været igennem virksomhedens ERP-system, Excel-ark eller noget helt tredje.
Ofte med det resultat, at arbejdet med produktdata bliver langsomt, rigidt og dyrt at vedligeholde. Samtidigt er data sværere at finde ("hvor skal jeg lede?"), af ringere kvalitet (berigelse af data følger ikke ens ensartet proces) og sværere at anvende, da eksport og udstilling af data varierer fra system til system.
Risici for et sløvt marketing- og salgsorgan, en usammenhængende fremstilling af produkter og et svækket brand, er altså en reel bekymring.
I PIM-systemet beriges, samles og distribueres alle produktinformationer. Dette foregår hurtigt og effektivt, og til alle kanaler. Det gælder de digitale kanaler, som webshop, website, markedskanaler, såsom Amazon.
Med et PIM-system kan I også distribuere alle jeres data til brug i kataloger, datablade, prislister osv. Med andre ord - én troværdig kilde til alt hvad der har med jeres produkter at gøre.
Nysgerrig på om PIM er noget for jer?

Segmentér jeres produkter
Der kan være forskellige årsager til at segmentere en produktdatabase som fx. kundetype: btc, b2b eller offentlige kunder. Oftest ser vi dog, at produkter segmenteres efter geografiske markeder.
Flere nationaliteter giver anledning til sprogdifferentierede produkt- og markedsdata. Et PIM-system optimerer virksomheders sprogprocesser ved at:
- Skabe overblik over, hvilke produkter der mangler oversættelse
- Understøtte automatisk oversættelse
- Autogenerere datafeed med "source" og "target" sprog
- Genbruge oversættelser i alle kanaler
- Reducere udgiften/tiden forbrugt på oversættelser
- Oversætte og ensrette betegnelser én gang for alle

PIM er genvejen til en Omni channel strategi
Product Information Management gør realiseringen af enhver omni-channel-strategi mulig, ved at sende målrettede kanaldata til virksomhedens mange kanaler/kontaktflader. Sådan understøtter et PIM system jeres omni-strategi:
- Overblik over alle kanaler
- Overblik over produkter i kanaler
- Centralisering af kanaldata (data som bruges i den enkelte kanal)
- Distribuering af målrettede kanaldata
- Dynamisk vedligeholdelse af kanaldata
- Overblik over kanaldataprocesser
- Central styring og administrering af kanaldata. (Via rettihedsstyring i PIM sikrer virksomheden, at det er de rigtige medarbeder, som vedligeholder virksomhedens data)

Standard PIM giver standard ERP
Datafundamentet i en virksomhed hedder ERP og PIM. I ERP centraliseres transaktionsdata. Transaktionsdata er de data som virksomheden benytter for at afvikle alle de interne processer (fra tilbud til leverance). I PIM centraliseres alle de data, som virksomheden skal benytte for at sælge produktet (tekniske specifikationer, beskrivelser, billeder, tegninger, etc.). PIM "renser" således ERP for produkttilpasninger, hvilket sikre at ERP platformen kommer tættere på standard.
Vores erfaring fortæller os at dette setup giver følgende fordele:
- En stor reduktion i udgifterne til opgradering af ERP
- Minimering af omkostninger ved migrering fra ERP X til ERP Y
- Stor reduktion i udgifterne til produktvedligehold
- Stor fleksibilitet, og hurtig TTM, når nye datakrav opstår
- Færre integrationer mellem ERP og andre systemer
- Perfekt platform i forbindelse med virksomhedsopkøb, hvor ERP systemer og produktsortimenter skal sammenlægges
Mere om PIM til den flittige læser
Vi har skrevet lidt mere omkring Product Information Management her - får du ikke stillet din nysgerrighed kan du tage fat i os gennem formularen ovenfor.
Produktinformationer, og dermed PIM, er omdrejningspunktet for en købsbeslutning
Skab sammenhængende brugeroplevelser på tværs af jeres salgskanaler med et PIM-system
Reducér time-to-market med Product Information Management
Et PIM system bekæmper manuelt arbejde, hvor det giver mening og øger effektiviteten
Bevar overblikket med et PIM system
Et PIM-System er helt enkelt en central database med jeres produktdata
Sådan kommer data ind i et PIM-system
Sådan kommer data ud af et PIM-system
Sådan opnår du mest værdi med et PIM-system
Hvilke PIM udbydere findes der?
Lorem ipsum
- Article

Article headline
text